Co je to HACCP a jak rozsáhlá příručka musí být?

Jde o povinnost provozovatele (dle nařízení ES č. 852/2004, O hygieně potravin) určit ve výrobě, přípravně a skladování, přepravě a uvádění pokrmů do oběhu technologické úseky (Kritické body), ve kterých je největší riziko porušení zdravotní nezávadnosti výrobků a nebo pokrmů, provádět jejich kontrolu a vést záznamy o kritických bodech, termínech a závěrech těchto kontrol.

Systém vychází ze zásad GMP (správné výrobní praxe) a požadavků hygienických předpisů. Jde o přístup preventivní, který vede ke včasné identifikaci nebezpečí a tím předchází poškození zdraví spotřebitele. Slouží provozovateli k vytipování slabých míst (tj. CCP), jejich ošetření kontrolovatelným způsobem tak, aby byla riziková místa odstraněna a zajištěna bezpečnost výrobků.

Co Vám mohu nabídnout:

  • zavedení systému HACCP ve vašem provoze
  • zajistit udržování tohoto systému ať již mnou zavedeného, nebo již fungujícího
  • provádět aktivity spojené s požadavky systému (revize kritických bodů…)