Co je norma ISO 9001

Norma stanoví jednoduchou zásadu, kdy vedení firmy stanoví své cíle a plány v oblasti kvality své produkce a tyto jsou postupně pomocí nastavených procesů realizovány, přičemž účinnost těchto procesů je měřena a monitorována, aby společnost mohla přijmout účinná opatření na změnu. Norma se zabývá principy řízení dokumentace, lidských zdrojů, infrastruktury, zavádí procesy komunikace se zákazníky, hodnocení dodavatelů, měření výkonnosti procesů a také interní audity za účelem získání zpětné vazby.

Přínos normy pro organizaci
· Udržení stálé vysoké úrovně výrobního procesu a tím i stabilní a vysoké kvality poskytovaných služeb a výrobků zákazníkům
· Možnost optimalizovat náklady – snížení provozních nákladů, snížení nákladů na nekvalitní výrobky, úspora surovin, energie a dalších zdrojů
· Pomocí efektivně nastavených procesů navyšovat tržby, zisk, tržní podíl a tím zvyšovat spokojenost vlastníků
· Díky poskytování vysoce kvalitní produkce možnost získání nejnáročnější zákazníky a možnost získání nových zákazníků s ohledem na zvyšování jejich spokojenosti
· Možnost účastnit se výběrových řízení o velké zakázky především ve státní správě
· Zkvalitnění systému řízení, zdokonalení organizační struktury organizace
· Zlepšení pořádku a zvýšení výkonnosti celé organizace
· Zvýšení důvěry veřejnosti a státních orgánů
· Vytvoření systému pružně reagujícího na změny požadavků trhu, jednotlivých zákazníků, legislativních požadavků i změn uvnitř organizace (např. při zavádění nových technologií, organizačních změn apod.)

ISO 22000

Celým názvem norma ČSN EN ISO 22000:2019 „Systémy managementu bezpečnosti potravin – Požadavky na organizaci v potravinovém řetězci“ je norma určená organizacím podílejícím se na potravinářském řetězci, které chtějí svým zákazníkům garantovat, že jejich produkty (jak výrobky, tak služby) jsou produkovány v souladu s nadstandardními požadavky na bezpečnost potravin.

Potřeba vyvinout jednotný standard, jež by korigoval problematiku bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti potravin, byla v popředí zájmu spotřebitelů již mnoho let. Proto byla Mezinárodní organizací pro jakost (ISO) vyvinuta norma ISO 22000, jejíž členění do jisté míry koresponduje se strukturou normy ISO 9001. Zaměřuje se především na systémový přístup k řízení bezpečnosti potravin a na základní principy HACCP.

Komu je norma určena?

Jde o normu určenou k certifikaci, kterou mohou využít jak primární producenti v agrárním sektoru, tak výrobní a distribuční společnosti, restaurace, jídelny a společnosti orientující se na konečný prodej potravin. Stejně tak bude ovšem přínosná i organizacím, jejichž produkce s bezpečností potravin úzce souvisí, jako například organizacím vyrábějícím nástroje, stroje a zařízení, obaly, přídavné látky či čistící a dezinfekční látky používané v potravinářském průmyslu.

Přínosy implementace:

  • garance bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti potravin potvrzená nezávislou třetí stranou
  • efektivní propojení a využití již získaných certifikátů (HACCP, ISO 9001)
  • redukce nákladů na zavádění systému bezpečnosti potravin dle dalších standardů v oblasti (IFS, BRC, …)
  • zlepšení pořádku, posílení a zjednodušení komunikace a zvýšení efektivnosti v rámci celé organizace
  • optimalizace nákladů – snížení provozních nákladů, minimalizace nákladů na neshodné produkty, a s tím související úspora materiálu, energie a dalších zdrojů
  • zvýšení důvěryhodnosti v očích veřejnosti, státních kontrolních orgánů a snadnější získání státních zakázek7

Co vám mohu nabídnout, s čím vám mohu pomoci?

  • pomůžu vám se zavedením normy
  • přípravou na audit, výběrem certifikačního orgánu
  • udržováním stávajícího systému od dokumentace, přes interní až po externí audity